Muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą
(12 sztuk)
Do blendera wkładamy cebulę, suszone pomidory i liście bazylii. Rozdrabniamy je, ale tak, żeby zostały niewielkie kawałki warzyw a nie tylko miazga.
Do miksera wkładamy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy do niego koncentrat pomidorowy, mleko i jajka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy je do mokrych składników i niedbale mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy posiekaną cebulę z pomidorami i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i łączymy je z ciastem.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Możemy podać je na ciepło lub zimno.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, suszone pomidory, liście bazylii i rozdrabniamy 3s/obr.5. Jeżeli warzywa będą z mało rozdrobnione, powtarzamy czynność. Przekładamy je do innego naczynia i odstawiamy.
Do naczynia miksującego wkładamy pocięte na kawałki masło i mieszamy 30s/obr.4. Dodajemy jajka i mieszamy 30s/obr.4. Dokładamy koncentrat pomidorowy, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i mieszamy 4s/obr.5. Na końcu wrzucamy posiekaną cebulę z pomidorami i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Mieszamy 4s/noże wsteczne/obr.4.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół. Możemy podać je na ciepło lub zimno.
Smacznego!
idealne na karnawałowe szaleństwa!
Smakowite te muffiny. Wszystkie moje ulubione składniki. Pyszności 🙂