Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Nie wiem jak to się stało i kiedy zrobiłam takie zapasy, ale ostatnio znalazłam u siebie prawie 2 kg łuskanego słonecznika. Zastanawiałam się co zrobić z taką ilością i pomyślałam o paście słonecznikowej. Kiedyś jadłam taką jako dodatek do grzanek i bardzo mi smakowała. Swoją wzbogaciłam suszonymi pomidorami. Wyszedł z tego fajny dip do warzyw, nachosów a także smarowidło do kanapek – zdrowe i bardzo sycące. Polecam pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów.
pasta-ze-s%C5%82onecznika Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Składniki
1 szklanka ziaren słonecznika
5 suszonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
8-12 liści bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub z suszonych pomidorów
pieprz i sól do smaku
pasta-ze-s%C5%82onecznika Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Na rozgrzaną i suchą patelnię wrzucamy ziarna słonecznika. Prażymy je do momentu aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Uważamy przy tym, żeby ich nie spalić.
Uprażone ziarna słonecznika przekładamy do blendera. Dokładamy suszone pomidory, liście bazylii, czosnek i oliwę. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha, dodajemy nieco oliwy. Na końcu doprawiamy pastę solą i pieprzem i gotowe.
Smacznego!

pasta-ze-s%C5%82onecznika Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

(Visited 955 times, 1 visits today)


0 thoughts on “Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *