Wprawdzie Tłusty Czwartek był wczoraj (zjadłam 3 pączki), ale to dzisiaj przygotowałam wysokokaloryczne danie. To jedne z moich ulubionych
tostów ze szpinakiem i mozzarellą, delikatnie doprawionych jedynie solą, pieprzem i czosnkiem. Jeżeli jednak jesteście zwolennikami wyraźniejszych smaków to posmakują Wam
tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
![[Tags] sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%85 Tosty francuskie ze szpinakiem i mozzarellą](https://4.bp.blogspot.com/-8xqnMFqSm_E/UxBO8_MHhXI/AAAAAAAAERA/F9MMSojOehs/s1600/sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%85.jpg)
Składniki
(1 porcja)
2 kromki chleba tostowego
1 niewielka garść szpinaku baby
1 ząbek czosnku
2 plastry mozzarelli
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 jajko
olej do smażenia
![[Tags] sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%85 Tosty francuskie ze szpinakiem i mozzarellą](https://4.bp.blogspot.com/-jMfBdYOvgbg/UxBPE-hmLTI/AAAAAAAAERI/JW8lS84IWwo/s1600/sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%851.jpg)
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i rumienimy na niej pokrojony drobno ząbek czosnek. Następnie dorzucamy przepłukany, osuszony i posiekany szpinak. Dusimy go ok. 2 minut, do momentu aż liście zwiotczeją. Doprawiamy solą i pieprzem.
W głębokim talerzu rozmącamy jajko. Do środka tostów wkładamy plastry mozzarelli i podduszony szpinak. Składamy kromki, obtaczamy je w jajku i smażymy pod przykryciem na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączamy tosty na ręczniku papierowym, kroimy po przekątnej na pół i podajemy. Ja lubię je polane sosem czosnkowym w towarzystwie sałatki z pomidorów.
![[Tags] sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%85 Tosty francuskie ze szpinakiem i mozzarellą](https://durszlak.pl/system/campaign/banner/923/embed_6Najg6sJXS3WPuvlpsS4KjXImyPypQzz.jpg)
![[Tags] sma%C5%BCone-tosty-ze-szpinakiem-i-mozzarell%C4%85 Tosty francuskie ze szpinakiem i mozzarellą](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 2 563 times, 1 visits today)