Sernik z fiołkami
(mocno schłodzona)
1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto (powinny być o temperaturze pokojowej) dokładnie miksujemy i wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 40 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimy, ubijamy śmietanę. Smarujemy nią sernik i dekorujemy umytymi łebkami fiołków.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. W rondelku rozpuszczamy masło, łączymy je z pokruszonymi ciasteczkami i solą i wykładamy nimi dno tortownicy.
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto (powinny mieć temperaturę pokojową) i miksujemy 30s/obr.4. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 40 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimy, ubijamy śmietanę. Zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy 40s/obr.4. Dodajemy cukier puder i mieszamy jeszcze 5s/obr.4. Smarujemy śmietaną sernik i dekorujemy umytymi łebkami fiołków.
Smacznego!
Czy te łebki fiołków są od takich pospolitych kwiatków? Czy to są jakieś specjalne odmiany jadalne.? Z góry dziękuje za odpowiedź
To są takie zwykłe łąkowe kwiatuszki, jadalne są zarówno białe fiołki, te fioletowe, jak i ogrodowe bratki.