Co roku na wiosnę i latem, gdy kwitną mlecze robimy z nich domowy miodek. Wiem, że lepszą nazwą byłby syrop z mniszka, ale miodem nazywa to moja babcia, dla której jako dziecko zrywałam kwiatki mleczu, więc i ja tak mówię. Uwielbiam jego smak i gęstą konsystencję. Dolewam go do herbaty i zjadam z nim naleśniki. Ale poza oczywistymi walorami smakowymi, taki domowy miodek z mleczu ma także właściwości zdrowotne. Jest nieodłącznym elementem moich domowych kuracji na przeziębienie i łagodzi kaszel.
![[Tags] mi%C3%B3d-z-mniszka Domowy miodek z mleczu](https://3.bp.blogspot.com/-uhBztvsU3js/U3pa-uQiPyI/AAAAAAAAEgM/b70jaBZvPLU/s1600/mi%C3%B3d-z-mniszka.jpg)
Składniki
300 łebków mniszka lekarskiego
1/2 litra wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
![[Tags] mi%C3%B3d-z-mniszka Domowy miodek z mleczu](https://4.bp.blogspot.com/-kXKhGG7ZsvQ/U3pbNPVXmuI/AAAAAAAAEgU/2TYErF86sq0/s1600/mi%C3%B3d-z-mniszka1.jpg)
W czystym i oddalonym od szosy miejscu zrywamy same łebki mleczu. Wysypujemy je na gazetę i zostawiamy na jakiś czas, żeby wszyscy lokatorzy wywędrowali z kwiatów. Następnie kwiaty mleczu płuczemy pod bieżącą i zimną wodą, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (1/2 litra). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 10 minut i odstawiamy na kilka godzin.
Następnie przecedzamy kwiaty i do wywaru dodajemy cukier, gotujemy do jego całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy na sporym ogniu przez ok. pół godziny, często mieszając.
Tak przygotowany syrop mniszkowy przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Smacznego!
![[Tags] mi%C3%B3d-z-mniszka Domowy miodek z mleczu](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 410 times, 1 visits today)