Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w makaronowych warsztatach z Malmą (niedługo pojawi się o nich wpis) i gotować z Andrea Scarantino -szefem kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta. Przygotowaliśmy kilka pyszności, ale to właśnie ten kremowy makaron penne ze szparagami i mascarpone posmakował mi najbardziej. Dzisiaj powtórzyłam go w zaciszu mojego domu, oczywiście nie odbyło się bez dokładki. Spróbujcie go koniecznie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi.
![[Tags] penne-ze-szparagami-i-mascarpone Penne ze szparagami i mascarpone](https://2.bp.blogspot.com/-IlkrOZXYiqs/U5H1-yzerNI/AAAAAAAAEiw/lD1o6AuzxYU/s1600/penne-ze-szparagami-i-mascarpone.jpg)
Składniki
(2 porcje)
200 g makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
1 szalotka
1 łyżka masła
1 łyżka mascarpone
1/3 szklanki bulionu warzywnego
sok z 1/2 pomarańczy
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki tartego parmezanu
kilka listków bazylii do dekoracji
![[Tags] penne-ze-szparagami-i-mascarpone Penne ze szparagami i mascarpone](https://1.bp.blogspot.com/-AYocW4iTm9Y/U5H2E7618XI/AAAAAAAAEi4/jKnBAEtmd4o/s1600/penne-ze-szparagami-i-mascarpone1.jpg)
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, często mieszając go łyżką, żeby się nie posklejał.
Szparagi myjemy, odłamujemy im zdrewniałe końcówki i obieramy do 3/4 wysokości. Spinamy gumką recepturką i wstawiamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soku z pomarańczy – dzięki temu szparagi nie stracą koloru. Najlepiej wstawić je do wysokiego i wąskiego garnka, tak aby łebki wystawały ponad warstwę wody i gotowały się na parze. Szparagi gotujemy przez 15 minut.
Następnie odcinamy im główki i odkładamy do dekoracji. Pozostałą część szparagów blendujemy wraz z bulionem i mascarpone na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki soku z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim pokrojoną w piórka szalotkę. Dodajemy do niej sos ze szparagów, ugotowany makaron i dokładnie łączymy składniki.
Makaron z sosem nakładamy na talerze, dekorujemy łebkami szparagów i listkami bazylii, na samym końcu posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!