Muffiny z bananami bez cukru
Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut.Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Rodzynki zalewamy wodą i moczymy. W wersji dla dorosłych możemy namoczyć je w brandy.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy 15s/obr.5. Przekładamy suche składniki do miski, a do naczynia miksującego wkładamy banany, olej i jajka i miksujemy 30s/obr.5. Możemy dokończyć muffiny w Thermomixie (do mokrych składników dodajemy suche oraz rodzynki i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.5), ale smaczniejsze są wymieszane po prostu łyżką i to niezbyt dokładnie, dzięki czemu muffiny będą bardziej puszyste po upieczeniu. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy je łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut.Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
W wersji na Thermomix brakuje cynamonu wśród suchych mieszanych na początku, podczas gdy w wersji bez – on się tam pojawia.
Moje przeoczenie, już poprawiłam.