Śledzie czerwone w oleju
Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez ryb. Tradycyjnie na wigilijnym stole goszczą karpie i śledzie. Warto przygotować je na kilka sposobów. Od kilku lat powodzeniem w naszym domu cieszą się śledzie czerwone w oleju, które poza niewątpliwymi walorami smakowymi pięknie ożywiają stół i cieszą oko.
Inne przepisy na śledzie:
– Sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
– Śledzie w oleju
– Śledzie w śmietanie
Na dno słoja wrzucamy nieco pokrojonej cebuli i szczypioru, następnie układamy warstwę pokrojonych filetów ze śledzi, układamy kolejną warstwę cebuli, szczypioru i śledzi aż wypełnimy cały słoik. Na koniec wlewamy do słoika olej, tak, aby przykrył ostatnią warstwę cebuli, wkrapiamy pozostały sok z cytryny, zakręcamy i lekko potrząsamy.
Smacznego!