Kompot z jabłek

Dziś mam dla Was przepis niezwykły w swej prostocie a do tego smaczny i zdrowy – domowy kompot z jabłek. To świetna alternatywa dla kupnych i bardzo słodkich soków. Można go podać także małym dzieciom. Ja od jakiś dwóch tygodni piję go codziennie.
Kompot-z-jab%C5%82ek Kompot z jabłek
Składniki
2 litry
 wody
3-4 jabłka
1 laska cynamonu
4-5 daktyli
(opcjonalnie)
Kompot-z-jab%C5%82ek Kompot z jabłek
Do dużego garnka wlewamy wodę. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na niewielkie kawałki. Dokładamy laskę cynamonu. Jeżeli jabłka są kwaśne albo po prostu wolimy słodszy smak, możemy dorzucić do kompotu kilka daktyli – naturalnie go osłodzą.

Kompot podgrzewamy na niewielkim ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia, żeby nabrał aromatu i gotowe.

Smacznego!

Kompot-z-jab%C5%82ek Kompot z jabłek

(Visited 533 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *