Jeżeli boicie się smażenia pączków ze względu na ich dość wymagające ciasto drożdżowe, to to jest przepis dla Was. Oponki serowe nie wymagają wyrastania, przygotowuje się je dosłownie w 10 minut. Zdecydowanie najdłużej trwa ich smażenie. W zależności od preferencji możemy przyrządzić je mniej lub bardziej słodkie – polewając je lukrem lub posypując cukrem pudrem. Mi smakują także bez żadnych dodatków. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Przepis pochodzi z książki “Słodkie Inspiracje”.
![[Tags] oponki-serowe1 Oponki serowe](https://3.bp.blogspot.com/-MR-k_xE35tc/VN2-YNwSzKI/AAAAAAAAFjk/wR7e3Nh2w08/s1600/oponki-serowe1.jpg)
Składniki
500 g mąki pszennej
500 g sera półtłustego
120 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olej do smażenia
![[Tags] oponki-serowe1 Oponki serowe](https://4.bp.blogspot.com/-TTozTIIFeUU/VN2-h1T5AcI/AAAAAAAAFjs/ah6Cawqz_s4/s1600/oponki-serowe.jpg)
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na oponki poza serem. Twaróg przekładamy do oddzielnej miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy go do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie się mocno lepić, możemy dodać nieco mąki.
Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką a następnie wycinamy w nich następne koło mniejszą foremką lub kieliszkiem, w taki sposób, żeby otrzymać kształt oponki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 175’C i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osuszamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.
![[Tags] oponki-serowe1 Oponki serowe](https://1.bp.blogspot.com/-gHoAymJylIo/VN2-qm-T4tI/AAAAAAAAFj0/axKpJ5uP-xg/s1600/oponki-serowe2jpg.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ser i rozdrabniamy 20s/obr.7. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 30s/obr.4.
Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy kółka szklanką a następnie wycinamy w nich następne koło mniejszą foremką lub kieliszkiem w taki sposób, żeby otrzymać kształt oponki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 175’C i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osuszamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.