Sernik bananowy na ciasteczkowym spodzie
Nie wiem jak Wy, ale ja zimy nie lubię. Jest mi ciągle zimno, dni są krótkie i ponure i nie nastrajają do wychodzenia z domu. Nie lubię zimy z jeszcze jednego powodu – brakuje mi naszych rodzimych warzyw i owoców. Na maliny czy truskawki przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale sezon na banany trwa, więc korzystajmy z niego.
Ja upiekłam dziś sernik bananowy na ciasteczkowym spodzie w polewie czekoladowej, bardzo mi posmakował. Skorzystałam z przepisu Doroty, ale zmieniłam spód i zamiast kruchego ciasta zrobiłam ciasteczkowy. Zamieniłam także polewę krówkową na czekoladową. Efekt jest fantastyczny. Sernik jest wilgotny, nie wyrasta podczas pieczenia, więc i nie opada. Jego powierzchnia jest idealnie płaska. Polecam wszystkim bananowym łasuchom, oraz tym, którym znudziły się klasyczne serniki.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy. Sernik pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C na opcji góra-dół. Studzimy go przez godzinę w uchylonym piekarniku a następnie na kuchennym blacie.
Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę i mieszamy rózgą, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy sernik. Następnie chowamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. Dodajemy rozpuszczamy masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez pół godziny.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki banany i rozdrabniamy 10s/obr.5. Dodajemy pozostałe składniki na masę serową (powinny mieć temperaturę pokojową) i miksujemy 30s/obr.4. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150’C przez 60 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku, a następnie na kuchennym blacie. Gdy całkiem ostygnie przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 6s/obr.8. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 4min/80’C/obr.4. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy sernik, następnie chowamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!