Zamarzył mi się sernik, ale nie byle jaki – mascarpone i czekolada to zniewalające połączenie. Sernik zdecydowanie nie jest lekki i puszysty. To ciężkie, zwarte i mocno czekoladowe ciasto. czekoladowy sernik z mascarpone smakuje wprost obłędnie! Masa przed upieczeniem sernika była tak pyszna, że mogłabym ją wypić całą jako najsmaczniejszy napój.
![[Tags] sernik-czekoaldowy1 Czekoladowy sernik z mascarpone](https://4.bp.blogspot.com/-_GzLoBXQ2SU/VQ3LPY4FL2I/AAAAAAAAFtc/ZLe1Dft1ZGs/s1600/sernik-czekoaldowy1.jpg)
200 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki likieru np. Irish Cream
120 g czekoladowych ciastek typu digestive
40 g masła
![[Tags] sernik-czekoaldowy1 Czekoladowy sernik z mascarpone](https://4.bp.blogspot.com/-ekQrWqaokgg/VQ3LXTHbrgI/AAAAAAAAFtk/8p2XIBwqSGI/s1600/sernik-czekoaldowy.jpg)
Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasta i orzechy miksujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy z ciastkami. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy mokrym piaskiem ciasteczkowym. Uklepujemy i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Kremówkę delikatnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zrobi się ciepła dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy za pomocą rózgi do rozpuszczenia czekolady i całkowitego połączenia się składników. Natychmiast zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy mascarpone, wbijamy całe jajka, dodajemy cukier, likier i mąkę. Miksujemy na gładką masę – robimy to krótko, żeby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Dolewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C na opcji góra-dół aż środek będzie ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chowamy je do lodówki na minimum 12 godzin, żeby odpowiednio stężało. Przed podaniem możemy udekorować sernik sezonowymi owocami. Najlepszy będzie z tymi kwaskowymi, takimi jak maliny wiśnie, czy porzeczki.
![[Tags] sernik-czekoaldowy1 Czekoladowy sernik z mascarpone](https://4.bp.blogspot.com/-vnKM3B72WO4/VQ5jJ5loe-I/AAAAAAAAFuQ/BqX8uNc9cBg/s1600/sernik-czekoladowy2.jpg)
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. Dodajemy rozpuszczamy masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 6min/90’C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka, mąkę i likier. Miksujemy 10s/obr.4.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150’C na opcji góra-dół aż środek będzie ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chowamy je do lodówki na minimum 12 godzin, żeby odpowiednio stężało. Przed podaniem możemy udekorować sernik sezonowymi owocami. Najlepszy będzie z tymi kwaskowymi, takimi jak maliny, wiśnie czy porzeczki.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga “Moje Wypieki” .