Pasztet bez mięsa? Tak, to możliwe! Pierwszy raz spróbowałam takiego pasztetu u koleżanki jakieś 2-3 lata temu. Co najlepsze w ogóle nie zorientowałam się, że jest zrobiony z samych warzyw, a jego smak bardzo mi się spodobał. Wczoraj popełniłam swój pierwszy, ale na pewno nie ostatni wegepasztet –
pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki. Świetnie srawdza się jako pasta na kanapkę. Mi najbardziej pasuje do niego kromka razowego chleba. Przepis podejrzałam u Marty z
Jadłonomii.
![[Tags] pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki](https://3.bp.blogspot.com/-Ctlol6scSvk/VPiyCc7XpmI/AAAAAAAAFrk/urjwNNPnBLw/s1600/pasztet-z-soczewicy.jpg)
Składniki
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 marchewek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
1 czubata łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
sól i pieprz
olej do wysmarowania foremki
![[Tags] pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki](https://3.bp.blogspot.com/-BGNjrboPUDc/VPiyPws8h3I/AAAAAAAAFrs/-i1lOQPfgYA/s1600/pasztet-z-soczewicy1.jpg)
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do całkowitego rozpadnięcia się ziaren tj. ok 15-18 minut. Marchewkę blendujemy i podduszamy w głębokim rondlu wraz ze wszystkimi przyprawami. Uważamy przy tym, żeby się nie przypaliła.
Ugotowaną soczewicę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy bułkę tartą i mieszamy z podduszoną marchewką, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Małą keksówkę smarujemy olejem i przekładamy do niej masę na pasztet. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!
![[Tags] pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki](https://zmiksowani.pl/image/miks/85b84505106b064f5f03f8064f4e5164_v2.jpg)
![[Tags] pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 2 459 times, 1 visits today)