Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasztet bez mięsa? Tak, to możliwe! Pierwszy raz spróbowałam takiego pasztetu u koleżanki jakieś 2-3 lata temu. Co najlepsze w ogóle nie zorientowałam się, że jest zrobiony z samych warzyw, a jego smak bardzo mi się spodobał. Wczoraj popełniłam swój pierwszy, ale na pewno nie ostatni wegepasztet – pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki. Świetnie srawdza się jako pasta na kanapkę. Mi najbardziej pasuje do niego kromka razowego chleba. Przepis podejrzałam u Marty z Jadłonomii.
pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki
Składniki
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 marchewek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
1 czubata łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
sól i pieprz
olej do wysmarowania foremki
pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do całkowitego rozpadnięcia się ziaren tj. ok 15-18 minut. Marchewkę blendujemy i podduszamy w głębokim rondlu wraz ze wszystkimi przyprawami. Uważamy przy tym, żeby się nie przypaliła.

Ugotowaną soczewicę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy bułkę tartą i mieszamy z podduszoną marchewką, Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Małą keksówkę smarujemy olejem i przekładamy do niej masę na pasztet. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 35-40 minut.

Smacznego!

pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

pasztet-z-soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

(Visited 1 206 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *