Puchowa babka cytrynowa
Gdy myślę o tradycyjnym cieście wielkanocnym od razu widzę przed sobą puchową babkę cytrynową, o palmę pierwszeństwa walczy z nią jedynie babka piaskowa. Babka, którą dziś Wam proponuję jest bardzo aromatyczna i niezwykle puszysta a przy tym mocno wilgotna. Spróbujcie a nie pożałujecie. Przepis na nią znalazłam w książce “Potrawy i zwyczaje wielkanocne”.
Formę z kominem lub keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy puszystą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C przez ok. 30-35 minut na opcji góra-dół. Ja piekłam ją 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy góra babki będzie rumiana a boki będą lekko odchodzić od formy.
Przepis na Thermomix
Rozdzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy w rondelku. Zakładamy motylek i do suchego naczynia miksującego wlewamy białka. Ubijamy je na bardzo sztywną pianę 2min/temp.37’C/obr.4. Potem zalewamy je wrzącym masłem. Odstawiamy na 2 minuty i ucieramy 3min/obr.4 do połączenia się składników. Po 30 sekundach stopniowo – nie przerywając ubijania przez otwór w pokrywie wrzucamy cukier, po 1 żółtku, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Formę z kominem lub keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy puszystą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C przez ok. 30-35 minut na opcji góra-dół. Ja piekłam ją 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy góra babki będzie rumiana a boki będą lekko odchodzić od formy.
Babkę studzimy w foremce. Gdy całkiem ostygnie wyjmujemy ją i posypujemy cukrem pudrem.
Czy można to ciasto upiec w formie na babkę czy tylko w keksówce?