Puchowa babka cytrynowa

Gdy myślę o tradycyjnym cieście wielkanocnym od razu widzę przed sobą puchową babkę cytrynową, o palmę pierwszeństwa walczy z nią jedynie babka piaskowa. Babka, którą dziś Wam proponuję jest bardzo aromatyczna i niezwykle puszysta a przy tym mocno wilgotna. Spróbujcie a nie pożałujecie. Przepis na nią znalazłam w książce “Potrawy i zwyczaje wielkanocne”.

babka-cytrynowa Puchowa babka cytrynowa
Składniki
4 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
250 g masła lub margaryny
sok z 2 cytryn
2 szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki skórki otartej z cytryny
bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do dekoracji
babka-cytrynowa Puchowa babka cytrynowa
Rozdzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy w rondelku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i zalewamy je wrzącym masłem. Odstawiamy na 2 minuty i ubijamy do połączenia się składników. Stopniowo – nie przerywając ubijania, dodajemy cukier, po 1 żółtku, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Formę z kominem lub keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy puszystą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 160’C przez ok. 30-35 minut na opcji góra-dół. Ja piekłam ją 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy góra babki będzie rumiana a boki będą lekko odchodzić od formy.

babka-cytrynowa Puchowa babka cytrynowa

Przepis na Thermomix
Rozdzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy w rondelku. Zakładamy motylek i do suchego naczynia miksującego wlewamy białka. Ubijamy je na bardzo sztywną pianę 2min/temp.37’C/obr.4. Potem zalewamy je wrzącym masłem. Odstawiamy na 2 minuty i ucieramy 3min/obr.4 do połączenia się składników. Po 30 sekundach stopniowo – nie przerywając ubijania przez otwór w pokrywie wrzucamy cukier, po 1 żółtku, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Formę z kominem lub keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy puszystą masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 160’C przez ok. 30-35 minut na opcji góra-dół. Ja piekłam ją 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika gdy góra babki będzie rumiana a boki będą lekko odchodzić od formy.

Babkę studzimy w foremce. Gdy całkiem ostygnie wyjmujemy ją i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
babka-cytrynowa Puchowa babka cytrynowa

babka-cytrynowa Puchowa babka cytrynowa

(Visited 848 times, 1 visits today)


1 thought on “Puchowa babka cytrynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *