Rzeżucha wielkanocna w skorupkach jaj

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie rzeżucha jest elementem absolutnie obowiązkowym na wielkanocnym stole. Uwielbiam jej smak, wspaniale komponuje się z jajkami w majonezie czy pomidorami.
Jeżeli chcecie zaskoczyć gości niecodzienną dekoracją stołu, wysiejcie rzeżuchę w skorupkach i postawcie ją w kieliszkach na jajka obok każdego talerza. Będzie ładnie i smakowicie. Aby rzeżucha wielkanocna w skorupkach jaj zdążyła urosnąć do Świąt Wielkanocnych, trzeba wysiać ją co najmniej na 5, a najlepiej 7 dni przed Wielkanocną.
rze%C5%BCucha Rzeżucha wielkanocna w skorupkach jaj
Do przygotowania takiej dekoracji potrzebujemy jedynie skorupek, waty i nasion rzeżuchy.
Skorupki po jajkach myjemy pod bieżącą wodą.. Wypełniamy watą, możemy użyć do tego także ligniny czy ręcznika papierowego, spryskujemy wodą i dość gęsto posypujemy nasionami rzeżuchy.
Naczynie z rzeżuchą ustawiamy w widnym i ciepłym miejscu. Dwa razy dziennie spryskujemy ją obficie wodą. Po 4-5 dniach rzeżucha jest gotowa.

rze%C5%BCucha Rzeżucha wielkanocna w skorupkach jaj

(Visited 299 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *