Pęczak ze szparagami

Szaleństwo szparagowe trwa. Tym razem użyłam szparagów jako dodatku do kaszy jęczmiennej. Wyszło z tego bardzo lekkie i pożywne danie, które dzięki dodatkowi cytryny jest także niezwykle świeże. Nadaje się w sam raz na wiosenny czy letni obiad. Taki pęczak ze szparagami sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, sałatka na zimno, czy też drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Inne pomysły na kaszę:
– Jaglanka z brzoskwinią i orzechami 
– Kasza jaglana z jabłkami 
– Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

p%C4%99czak-ze-szparagami Pęczak ze szparagami
Składniki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
1 i 1/3 szklanki wody
1/2 łyżki masła
10 zielonych szparagów
2-3 łodyżki bazylii
1 łyżka płatków migdałów
1 ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżka sera feta
sól i pieprz do smaku
 
p%C4%99czak-ze-szparagami Pęczak ze szparagami
Kaszę dokładnie płuczemy zimną wodą. Przekładamy ją do rondla z grubym dnem i zalewamy wrzącą i lekko osoloną wodą dodajemy masło i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Wyłączamy płomień i zostawiamy kaszę pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Nie mieszamy jej w tym czasie.
Gdy kasza stygnie, obieramy czosnek i kroimy go na małe kawałki. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy im zdrewniałe końcówki i kroimy na fragmenty długości około 2 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i lekko go rumienimy. Dokładamy szparagi i smażymy je przez 2-3 minuty. Doprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem, wyciskamy sok z cytryny i przekładamy szparagi do kaszy. Dokładnie mieszamy składniki. Dodajemy posiekane drobno listki bazylii i wkruszamy fetę.
Płatki migdałowe prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni do momentu aż zaczną ładnie pachnieć i lekko się przyrumienią. Posypujemy nimi kaszę ze szparagami i gotowe.

Smacznego!

p%C4%99czak-ze-szparagami Pęczak ze szparagami

p%C4%99czak-ze-szparagami Pęczak ze szparagami

(Visited 659 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *