Jakieś dwa miesiące temu kupiłam sobie “Dziką Kuchnię” Łukasza Łuczaja. Jej lektura jest naprawdę fascynująca. Łuczaj prezentuje w niej jadalne rośliny, które możemy znaleźć na polskiej łące, w lesie, czy w naszym ogrodzie oraz przykładowe przepisy na nie. Gdy pierwszy raz ją przeglądałam zdziwiło mnie, że wiele z roślin, które do tej pory były dla mnie jedynie pospolitym chwastem lub ogrodowym kwiatem, z powodzeniem mogą wylądować na talerzu i cieszyć nie tylko oczy, ale i podniebienie.
Ostatni tydzień spędziłam na wsi 50 km od Warszawy i od razu skorzystałam z okazji, żeby spróbować choć kilku roślin z tamtejszego ogrodu. Na pierwszy ogień poszła funkia (hosta). Zerwałam jej młode listki i przyrządziłam sałatkę z octem balsamicznym z przepisu Łuczaja. Listki są kruche i jędrne i bardzo mi posmakowały, więc na pewno na stałe zagoszczą w moim wiosennym menu, sałatka z funkii wg Łuczaja jest naprawdę warta zrobienia.
![[Tags] sa%C5%82atka-z-funkii Sałatka z funkii wg Łuczaja](https://1.bp.blogspot.com/-TzEEbmI0_x4/VU4jtCBMpUI/AAAAAAAAFyg/G9WqHMSluUQ/s640/sa%C5%82atka-z-funkii.jpg)
Składniki
młode listki funkii
60 ml oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
![[Tags] sa%C5%82atka-z-funkii Sałatka z funkii wg Łuczaja](https://2.bp.blogspot.com/-Lr7irRIEUgM/VU4j6Ec0oWI/AAAAAAAAFyo/SM0NlQttA18/s640/sa%C5%82atka-z-funkii2.jpg)
Liście dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy i rwiemy na kawałki. W miseczce miksujemy oliwę z octem, musztardą oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, żeby smaki się przegryzły i przed podaniem sałatki, mieszamy składniki dressingu i polewamy nim porwane listki.
![[Tags] sa%C5%82atka-z-funkii Sałatka z funkii wg Łuczaja](https://2.bp.blogspot.com/-4zFX53kfadY/VU4kM3xoTYI/AAAAAAAAFyw/KjZtGtlEbGw/s640/sa%C5%82atka-z-funkii1.jpg)