Jest maj, muszą być szparagi. Są one moim odkryciem sprzed zaledwie kilku lat i nie wiem dlaczego kiedyś nawet nie chciałam ich spróbować. Teraz w sezonie jem je po kilka razy w tygodniu. Wersja zapiekana jest chyba moją ulubioną. Szparagi zapiekane w boczku smakują świetnie zarówno jako imprezowa przekąska, dodatek do obiadu czy grzanki. Spróbujcie koniecznie.
Inne pomysły na szparagi:
![[Tags] szparagi-w-boczku Szparagi zapiekane w boczku](https://2.bp.blogspot.com/-pSesKFUqbjQ/VVN89kkbUeI/AAAAAAAAF0c/DMKXsT8TstY/s640/szparagi-w-boczku.jpg)
Składniki
(2 porcje)
500 g zielonych szparagów
1-2 paczki boczku wędzonego
(może być także szynka szwardzwalcka)
pieprz
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
![[Tags] szparagi-w-boczku Szparagi zapiekane w boczku](https://4.bp.blogspot.com/-3DZ5xJAZVjE/VVN9EJvrtkI/AAAAAAAAF0k/wySSCjte5l4/s640/szparagi-w-boczku1.jpg)
Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy im zdrewniałe końcówki i zawijamy każdego szparaga w oddzielny plasterek boczku.
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy na niej szparagi, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. Warto w połowie pieczenia obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek równomiernie się zrumienił.
W małej szklaneczce mieszamy wszystkie składniki dressingu i polewamy nim upieczone szparagi.
Smacznego!
![[Tags] szparagi-w-boczku Szparagi zapiekane w boczku](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 635 times, 1 visits today)