Na dworze zrobiło się gorąco i duszno. W takie dni nie mam ochoty na długie stanie w kuchni i pichcenie, więc sięgam po dania lekkie, bezmięsne a do tego szybkie w przygotowaniu. Makarony latem rządzą w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na makaron z pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem zielonych szparagów. Wykorzystamy je na końcówce sezonu.
Przydatne przepisy:
– Pesto rosso z suszonych pomidorów
![[Tags] makaron-z-pesto-rosso-i-szparagami Makaron z pesto rosso i szparagami](https://4.bp.blogspot.com/-Ycx6HxjOFfE/VX3Fcuff3kI/AAAAAAAAF6U/fAAmZm5ONfI/s640/makaron-z-pesto-rosso-i-szparagami.jpg)
Składniki
(2 porcje)
300 g makaronu
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
![[Tags] makaron-z-pesto-rosso-i-szparagami Makaron z pesto rosso i szparagami](https://1.bp.blogspot.com/-sxsFsfIbex8/VX3C19dIslI/AAAAAAAAF6I/nCihNy0F1bo/s640/makaron-z-pesto-rosso-i-szparagami1.jpg)
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Kroimy je na 2 cm kawałki i odkładamy główki na bok.
Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i delikatnie rumienimy na niej drobno pokrojony ząbek czosnku. Wrzucamy pokrojone szparagi (poza główkami) i smażymy je na średnim ogniu ok. 6-7 minut aż szparagi zmiękną, dorzucamy główki i smażymy jeszcze 1 minutę. Na koniec lekko je solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron odcedzamy, dodajemy do niego
pesto rosso i łączymy ze sobą, dokładamy podsmażone szparagi i mieszamy wszystkie składniki.
Makaron możemy podać posypany parmezanem z lampką białego wytrawnego wina.
Smacznego!
![[Tags] makaron-z-pesto-rosso-i-szparagami Makaron z pesto rosso i szparagami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 834 times, 1 visits today)