Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą to jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Prawdziwa uczta dla podniebienia. To także jedno z ulubionych ciast moich znajomych, o którego upieczenie regularnie mnie proszą. Nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała z przepisem, dlatego tym razem zmieniłam spód tarty na wersję kakaową i wyszła z tego pyszna kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą.

kakaowa-tarta-z-malinami-i-bial%25C4%2585-czekolad%25C4%2585 Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą
Składniki
(Forma o średnicy 25cm)
Ciasto
220 g mąki 
 (100 g krupczatki i 120 g pszennej)
140 g zimnego masła
70 g cukru pudru
3 łyżki kakao do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
 
Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko

1 szklanka malin

kakaowa-tarta-z-malinami-i-bial%25C4%2585-czekolad%25C4%2585 Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą i mieszamy z kawałkami zimnego masła i kakaem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia  i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy przez chwilę na bardzo małym ogniu, do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy z ognia i wbijamy do masy śmietanowo-czekoladowej rozmącone jajko. Dokładnie łączymy składniki i zostawiamy do wystudzenia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypć cukrem pudrem.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier puder, kakao, jajko oraz sól. Mieszamy 30s/obr.4. 

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia  i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.  Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy 4min/80’c/obr.4. Zostawiamy na 10 minut do wystudzenia i dodajemy jajko. Mieszamy 5s/obr.5 i dalej studzimy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypć cukrem pudrem

Smacznego!

kakaowa-tarta-z-malinami-i-bial%25C4%2585-czekolad%25C4%2585 Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą

(Visited 442 times, 1 visits today)


1 thought on “Kakaowa tarta z malinami i białą czekoladą”

  • Moja masa była płynna po upieczeniu, włożyłam do lodówki na parę godzin, ale niewiele to pomogło, nie strzała. Jak Ty to robisz, że Twoja ma stałą konsystencję i nie wypływa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *