Sezon malinowy to dla mnie raj. Uwielbiam zapiekane maliny, więc bardzo często lądują one w cieście. W tym roku na wszystkie sposoby testuję także bezę, więc nie mogło zabraknąć kruchego ciasta z malinami i bezą
Polecam także:
![[Tags] kruche-z-malinami-i-bez%25C4%2585 Kruche ciasto z malinami i bezą](https://3.bp.blogspot.com/-MYAFVkb0H0k/VatkFrtgCFI/AAAAAAAAGAQ/nNl_VtIP4RI/s640/kruche-z-malinami-i-bez%25C4%2585.jpg)
Składniki
(Tortownica o średnicy 26 cm)
Ciasto
360 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
Beza
3 białka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Owoce
300-350 g malin
![[Tags] kruche-z-malinami-i-bez%25C4%2585 Kruche ciasto z malinami i bezą](https://1.bp.blogspot.com/-9MVV0-Pk2UQ/Vatk3osj04I/AAAAAAAAGAY/XKNoB4Ml_kw/s640/kruche-z-malinami-i-bez%25C4%25851.jpg)
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem tortownicę wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200’C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka z solą ubijamy na sztywną i lśniącą pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy z cukier. Na końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy maliny a na nie piankę bezową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy ok. 25-30 minut na opcji góra-dół. Studzimy je w uchylonym piekarniku.
Ciasto przechowujemy poza lodówką.
Smacznego!
![[Tags] kruche-z-malinami-i-bez%25C4%2585 Kruche ciasto z malinami i bezą](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 2 033 times, 1 visits today)