Dziś na obiad przygotowałam delikatną zapiekankę – muszle makaronowe faszerowane łososiem i porami. Bardzo smaczne połączenie i niebanalny sposób na rybę.
![[Tags] muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami1 Muszle makaronowe faszerowane łososiem i porami](https://3.bp.blogspot.com/-l_dN8alC464/ValFzV-oz1I/AAAAAAAAF_M/kxbGu0Lkrjc/s640/muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami1.jpg)
Składniki
(4-5 porcji)
30 muszli makaronowych (4 cm)
500 g surowego łososia
150 g serka mascarpone
2 pory
1/3 szklanki białego wina
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
1 cytryna
2 łyżki posiekanych listków mięty
![[Tags] muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami1 Muszle makaronowe faszerowane łososiem i porami](https://1.bp.blogspot.com/-LQW4Q4e-XYE/ValGVyYd9PI/AAAAAAAAF_Q/HC2-VuDNsXM/s640/muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami2.jpg)
Naczynie żaroodporne (20x30cm) smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy. Muszle gotujemy w osolonej wodzie zgodnie i odcedzamy je 2-3 minuty wcześniej niż jest zalecone w instrukcji podanej na opakowaniu makaronu. Wkładamy ponownie do garnka i wlewamy do nich 2 łyżki oleju i mieszamy. Rozdzielamy posklejane muszle.
Z porów odcinamy liście. Kroimy je wzdłuż na pół, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie półtalarki.
Łososia pozbawiamy skóry i kroimy go na 1,5 cm kostki.
![[Tags] muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami1 Muszle makaronowe faszerowane łososiem i porami](https://4.bp.blogspot.com/-4R2Y7VYY4o0/VaoGCqQlOJI/AAAAAAAAF_8/N8EKTBlS1BE/s640/muszle-z-%25C5%2582ososiem-i-porami4.jpg)
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę i przekładamy na nią pokrojone pory. Podduszamy przez kilka minut aż się zeszklą. Dość hojnie doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy estragon i oregano i dokładnie mieszamy ze sobą. Podlewamy wino i gotujemy do jego odparowania.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy do porów mascarpone oraz posiekaną miętę i 1 łyżkę soku z cytryny. Dokładanie mieszamy sos. Na samym końcu dorzucamy łososia i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy uprzednio ugotowane muszle makaronowe i układamy je jedna obok drugiej w naczyniu wysmarowanym oliwą.
Cytrynę kroimy na plasterki i układamy je na muszlach. Całość dekorujemy gałązką mięty i posypujemy szczyptą suszonego oregano.
Nafaszerowane muszle pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C na opcji góra-dół przez ok. 12-15 minut.
Podajemy od razu na gorąco. Świetnie smakuje z lampką białego wina smacznego.
Smacznego!
Inspiracją dania był przepis Asi z Kwestii Smaku z moim niewielkimi zmianami.