Tabbouleh to tradycyjna sałatka libańska składająca się z kaszy bulgur i bardzo dużej ilości jak najdrobniej posiekanej natki pietruszki i mięty. Podaje się ją w różnych wersjach, z różnymi warzywami i przyprawami. Niektórzy zamiast bulguru używają kaszy kuskus. W każdej wersji jest smakowita i bardzo zdrowa.
W taki upał, jaki towarzyszy nam od kilku dni świetnie się sprawdzi w wersji obiadowej. Dzięki dużej ilości soku z cytryny i dodatkowi mięty jest bardzo lekka i rześka. Tabbouleh – libańską sałatkę cenię dodatkowo za to, że kasza gotuje się ekspresowo i nie muszę stać w kuchni przy gorących palnikach.
![[Tags] tabbouleh Tabbouleh - libańska sałatka](https://4.bp.blogspot.com/--1KV0zDos18/VbEy0ySTCyI/AAAAAAAAGBs/aZd5hs_AqR8/s640/tabbouleh.jpg)
Składniki
(2-3 porcje)
1/2 szklanki kaszy bulgur
2 zielone ogórki
2 pomidory
1/2 cebuli
2 duże pęczki natki pietruszki
2 łyżki posiekanych listków mięty
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
![[Tags] tabbouleh Tabbouleh - libańska sałatka](https://1.bp.blogspot.com/-lotH3PSrWS8/VbEy8I9hzKI/AAAAAAAAGB0/e1wanhgcCMg/s640/tabbouleh1.jpg)
Kaszę bulgur wsypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do rondla i zalewamy 1 szklanką wrzątku, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem przez 6-8 minut do całkowitego wchłonięcia przez nią wody. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez jeszcze 10 minut a następnie wzruszamy widelcem i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki i pomidory obieramy ze skórki, jeżeli są bardzo wodniste pozbawiamy je pestek a następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno kroimy.
Natkę i listki mięty płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Suche zioła siekamy jak najdrobniej.
![[Tags] tabbouleh Tabbouleh - libańska sałatka](https://2.bp.blogspot.com/-F1XzwsB6jOQ/VbE0OuoWDKI/AAAAAAAAGCA/mRya_i8rpFQ/s640/tabbouleh2.jpg)
W szklance mieszamy sok z cytryny z oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Kaszę mieszamy z warzywami polewamy cytrynowym dressingiem. Dokładnie mieszamy ze sobą, próbujemy i solimy do smaku.
Kaszę możemy podawać od raz o temperaturze pokojowej, a możemy także schłodzić ją w lodówce.
Smacznego!