Muffiny ze szpinakiem

Jak patrzę na te muffiny to od razu przychodzi mi na myśl określenie “shrekowe”. To kolejne danie wypróbowane przeze mnie z bloga Ala’Antkowe BLW. Jest to typowy przepis dla dzieci i jak dla mnie te muffiny ze szpinakiem są nieco mdłe i bez soli nie jestem w stanie ich zjeść, ale mojej córce i jej 1,5 rocznej koleżance bardzo smakowały, a to najważniejsze. Żeby wszyscy byli zadowoleni, ja je przygotowuję w dwóch wersjach: dla dzieci-oryginalnej i niesolonej i dla dorosłych-z solą, pieprzem i nieco większą ilością czosnku.
muffiny-szpinakowe Muffiny ze szpinakiem
Składniki
(12 sztuk)
Dla dzieci
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka roślinnego
(dla dorosłych może być krowie )
100 g masła
150 g szpinaku mrożonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

1 łyżka soku z cytryny

Dla dorosłych dodajemy dodatkowo
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczkę pieprzu
1 ząbek czosnku
można też wkruszyć nieco fety lub sera pleśniowego

muffiny-szpinakowe Muffiny ze szpinakiem
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak podduszamy na patelni, aż do całkowitego rozmrożenia i lekkiego odparowania. Dodajemy do niego sok z cytryny i studzimy.

Mąkę, mleko, przestudzone masło, jajko, sodę i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę. Dokładamy przestudzony szpinak i sprasowany ząbek czosnku i mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Jeżeli robimy muffiny dla dorosłych, dodajemy sól.

muffiny-szpinakowe Muffiny ze szpinakiem
Ja przygotowuję dwa kolory papilotek i jedne wypełniam niesolonym ciastem dla dzieci a następnie doprawiam pozostałe ciasto dla dorosłych i wypełniam nim drugi kolor papilotek. Foremki na muffiny wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym  do 200’C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

 

muffiny-szpinakowe Muffiny ze szpinakiem

(Visited 1 206 times, 1 visits today)


1 thought on “Muffiny ze szpinakiem”

  • Muffiny super. Mój syn (roczniak) zajada się aż uszy się trzęsą. Robiłam muffiny dwa razy i za każdym razem opadają (pomimo, że w trakcie pieczenia ładnie rosną). Jaki może być powód? Czy otwarcie piekarnika zaraz po upływie czasu pieczenia może być powodem opadania ciasta?
    Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *