Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

Jeżeli lubicie szpinak tak jak ja, a do tego jesteście miłośnikami kruchego ciasta w każdym wydaniu, to to jest danie właśnie dla Was. Gdy przeglądałam sierpniowy numer “Moich Smaków Życia” na sam widok szpinakowego quichu pociekła mi ślinka. To danie idealne zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Świetnie smakuje  na ciepło i na zimno. Gwarantuję Wam, że quiche ze szpinakiem i pomidorkami znajdzie niejednego amatora. Jego delikatny smak możecie wzbogacić serem feta lub pleśniakiem, zależnie od Waszych preferencji.

quiche-ze-szpinakiem Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

 

Składniki
Ciasto
250 g mąki
125 g zimnego masła
50 ml zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
 
Nadzienie
400 g liści szpinaku
2 łyżki masła klarowanego
2 jajka
2 łyżki śmietany kremówki
12 sztuk pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
garść orzeszków piniowych

(zastąpiłam pestkami dyni)

quiche-ze-szpinakiem Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
Na początku zagniatamy ciasto. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ugniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię a następnie chowamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny. Można to także zrobić dzień wcześniej.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony drobno czosnek i dodajemy szpinak. Jeżeli liście są duże, możemy je wcześniej nieco pokroić. Szpinak smażymy tylko chwilę, do czasu aż jego liście zwiędną.

Schłodzonym ciastem w lodówce ciastem wykładamy formę uprzednio wysmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Rozmącone jajka mieszamy ze śmietanką i dość solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na upieczonym cieście równomiernie układamy szpinak i zalewamy go masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość posypujemy piniolami lub pestkami dyni.
Quiche pieczmy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C na opcji góra-dół.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!

quiche-ze-szpinakiem Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

(Visited 313 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *