Czekoladowe pierniczki to było coś, co za mną chodziło już od kilku sezonów. W tym roku wreszcie je zrobiłam i muszę powiedzieć, że są to najlepsze pierniczki ever! Są pyszne, aromatyczne i nawet zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia. Oprócz tego ciasto jest cudownie plastyczne, zupełnie jak plastelina, więc wałkowanie go i wycinanie z niego kształtów to sama przyjemność. Ja moją porcję już prawie całą zjadłam, więc za kilka dni będzie powtórka. Przepis na pierniczki zaczerpnęłam z Kukbuka i nieznacznie zmieniłam.
Spróbujcie tych pierniczków koniecznie, a zakochacie się od pierwszego kęsa!
![[Tags] pierniczki-czekoladowe Czekoladowe pierniczki](https://1.bp.blogspot.com/-QLx0Nzx_Pk0/Vloq92f1seI/AAAAAAAAGM0/_SizanVfAko/s640/pierniczki-czekoladowe.jpg)
Składniki
530 g mąki pszennej
180 g masła
130 g cukru pudru
200 g płynnego miodu
(3/4 szklanki)
55 g gorzkiej czekolady
65 g kakao do pieczenia
1 jajko
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli
![[Tags] pierniczki-czekoladowe Czekoladowe pierniczki](https://1.bp.blogspot.com/-e5KdcsSAB6Y/VlosAECag8I/AAAAAAAAGNA/HWysHlZS1Vg/s640/pierniczki-czekoladowe1.jpg)
W misce umieszczamy przesianą mąkę, kakao, cukier puder, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
W rondelku rozpuszczamy masło, miód i czekoladę. Staramy się szybko zdjąć składniki z ognia, żeby miód nie stracił nic ze swojej wartości. Odstawiamy do ostudzenia.
Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i skórkę z pomarańczy, miksujemy do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę (może być mocno klejąca) zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed wycinaniem pierniczków.
Mocno schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i po kolei wyjmujemy je z lodówki do wałkowania. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm (rośnie w trakcie pieczenia), wykrawamy ciastka foremkami o dowolnych kształtach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zadbać o to, żeby nie ułożyć ciastek na zgięciach papieru, bo się poodkształcają.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 na opcji góra-dół przez ok. 6-10 minut, zależnie od wielkości ciasteczek. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę i studzimy.
Wystudzone ciasteczka przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy, żeby zmiękły. Możemy je także udekorować lukrem lub czekoladą.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło pokrojone na kawałki, połamaną czekoladę i miód. Podgrzewamy 2min/70’C/obr.2. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja wystawiam naczynie na 10-15 minut na balkon.
Następnie do wystudzonego masła z miodem i czekoladą dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Formujemy z ciasta kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto na pierniki powinno dobrze się schłodzić, dlatego chowamy je do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mocno schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i po kolei wyjmujemy je z lodówki do wałkowania. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm (rośnie w trakcie pieczenia), wykrawamy ciastka foremkami o dowolnych kształtach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto zadbać o to, żeby nie ułożyć ciastek na zgięciach papieru, bo się poodkształcają.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 na opcji góra-dół przez ok. 6-10 minut, zależnie od wielkości ciasteczek. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę i studzimy.
Wystudzone ciasteczka przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy, żeby zmiękły. Możemy je także udekorować lukrem lub czekoladą.