Pogoda za oknem jeszcze nie nastraja do Świąt, ale jakby nie było do Bożego Narodzenia został już tylko miesiąc. To najwyższy czas na przygotowanie pierniczków. Zdążą zmięknąć do Wigilii, żebyśmy w pełni mogli cieszyć się ich smakiem. Przepis na te pierniczki pochodzi z książki “Boże Narodzenie z Thermomixem”. Nieco kruszyło mi się ciasto na pierniczki i miałam trochę problemu z ich rozwałkowaniem, ale wyszły bardzo smaczne.
Inne przepisy na pierniki i pierniczki:
![[Tags] pierniczki1 Pierniczki](https://3.bp.blogspot.com/-5hMDkf8jI8k/VlmaABhItlI/AAAAAAAAGMM/F0Lq9CX734c/s640/pierniczki1.jpg)
Składniki
350 g mąki
50 g masła
100 g płynnego miodu
80 g cukru
1 jajko
(oddzielnie białko i żółtko)
2 łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
![[Tags] pierniczki1 Pierniczki](https://3.bp.blogspot.com/-2Uo4Ixogmtg/VlmZ6T_KUzI/AAAAAAAAGMI/LoMUYs6R6Ys/s640/pierniczki.jpg)
Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtko, mąkę oraz sodę i wyrabiamy ciasto. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić jena choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia. Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia.
Gdy ostygną możemy je polukrować.
![[Tags] pierniczki1 Pierniczki](https://3.bp.blogspot.com/-36thxeJpr0Q/Vlma0R-kW2I/AAAAAAAAGMY/DxQ5LXZj6dk/s640/pierniczki3.jpg)
Przepis na Thermomix
Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy 1min/50’C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Ustawiamy obr.4 i do przestudzonej masy dodajemy żółtko, a następnie mąkę i sodę. Wyrabiamy ciasto 1min/Interwał i przekładamy je do innego naczynia.
Naczynie miksujące myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek, wlewamy białko i ubijamy pianę 2-3min/obr.4. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierniczki wałkujemy na grubość ok. 5 cm i wykrawamy ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić je na choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia.
Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160’C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia.
Gdy ostygną możemy je polukrować.