Powoli zaczynam przygotowania do Świąt i wypróbowuję różne przepisy na świąteczne wypieki. Tym razem zamiast klasycznego piernika, upiekłam ciasto piernikowe z gruszkami z najnowszego numeru “Kuchni”. Jest aromatyczne i wilgotne w środku i można przygotować je na dzień przed Wigilią, bo nie musi leżakować jak piernik. Ja upiekłam ciasto w tortownicy, bo akurat miałam zajętą blaszkę, ale Wam jednak polecam zrobienie ciasta w formie placka, bo sporo rośnie i trzeba dłużej je piec.
Składniki
(Forma 20×30 cm)
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 g masła
1 szklanka mleka
4 gruszki (konferencja)
3 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
3 czubate łyżki kakao do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
![[Tags] ciasto Ciasto piernikowe z gruszkami](https://1.bp.blogspot.com/-_-5FTfnTX5Y/VmFniWsSQmI/AAAAAAAAGQY/6BPjGYqf76o/s640/placek-piernikiowy.jpg)
Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy masło, drobny cukier i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się składników.
W tym czasie w kubeczku rozrabiamy na gładką pastę pół szklanki mleka i kakao z cukrem trzcinowym, kawą, przyprawą do piernika i cynamonem. Dolewamy do rondelka z masłem, mieszamy i zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z sodą i dolewamy do niej masę kakaową. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie grudek. Dodajemy powidła i jeszcze raz mieszamy składniki.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Przelewamy około 1/3 piany z jajek do ciasta i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy pozostałą część masy jajecznej i nadal delikatnie mieszamy składniki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z kakao. Wylewamy do formy ciasto i wyrównujemy wierzch.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Układamy je na cieście, lekko się w nim zatopią. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 160’C. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kuchennej kratce. Gdy ciasto przestygnie, możemy posypać je cukrem pudrem.