Są tu śledziożercy? Jeżeli tak, to na pewno spodoba Wam się moja najnowsza propozycja – śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie, które przygotowałam z przepisu najnowszej książki Lidla “Ryby są super”. Może i nie wygląda najlepiej, ale smakuje naprawdę nieźle.
![[Tags] %25C5%259Bledzie-z-kaparami Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie](https://4.bp.blogspot.com/-_57SozBIiZ0/VmaodI8vwVI/AAAAAAAAGQ0/l_K89YgA0b0/s640/%25C5%259Bledzie-z-kaparami.jpg)
Składniki
1/2 szklanki octu spirytusowego
2-3 łyżki majeranku
2 listki laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
olej do smażenia
![[Tags] %25C5%259Bledzie-z-kaparami Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie](https://1.bp.blogspot.com/-guepzcPlODo/Vmaoic_GE6I/AAAAAAAAGQ8/kl_ifwHx6nY/s640/%25C5%259Bledzie-lidl.jpg)
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe, żeby nie rozpadły się podczas smażenia) i namaczamy je w wodzie. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy.
Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany na kawałki czosnek, dodajemy kapary i roztarty w dłoniach majeranek.
Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni. Następnie zalewamy je przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.
Śledzie podajemy z ciemnym pieczywem i masłem.
Smacznego!
![[Tags] %25C5%259Bledzie-z-kaparami Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 741 times, 1 visits today)
Czy te śledzie są solone i potem moczone i obsmażane?