Babka piernikowo-orzechowa
Składniki
Forma z kominem o śr. 22-23 cm
(o temp. pokojowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów
2/3 szklanki cukru
(drobnego do wypieków)
125 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
3 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(w granulkach)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki płatków migdałowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wylewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i w foremce studzimy na kratce. Z foremki wyjmujemy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Na samym końcu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Babkę polewamy nieco ostudzoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Przepis na Thermomix
Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę z białek 3min/obr.3-4. Przekładamy ją do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy cukier, mleko, miód i masło oraz kawę i podgrzewamy 3min/70’C/obr.3. Zostawiamy do wystudzenie, a następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, orzechy i przyprawy. Mieszamy składniki 1min/obr.4, w tym czasie dodajemy przez pokrywę po 1 żółtku. Na końcu dokładamy pianę z białek i mieszamy ją z ciastem za pomocą kopystki.
Ciasto wylewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i w foremce studzimy na kratce. Z foremki wyjmujemy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Gdy babka wystygnie, przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.9, zgarniamy ją ze ścianek na dno naczynia i dodajemy śmietankę oraz masło i podgrzewamy 4min/60’C/obr.3. Jeszcze ciepłą i płynną polewą polewamy babkę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!