Babka piernikowo-orzechowa

Mam dla Was kilka zaległych świątecznych przepisów, które miałam opublikować jeszcze przed Wigilią, ale sporo się działo i niestety nie zdążyłam. Przydadzą się za rok, albo i już niedługo, ale bez świątecznej okazji. W tym roku zamiast piernika, upiekłam babkę piernikowo-orzechową. To był strzał w dziesiątkę, bo babka okazała się absolutnie przepyszna, niezwykle puszysta i wilgotna, a przy tym nie wymaga leżakowania. Polecam wszystkim zapracowanym. Możecie bez trudu przygotować ją razem z dziećmi. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, polewę z lukru zmieniłam na czekoladową i posypałam babkę płatkami migdałowymi.
babka-orzechowa Babka piernikowo-orzechowa
Składniki
Forma z kominem o śr. 22-23 cm
(o temp. pokojowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów
 2/3 szklanki cukru 
(drobnego do wypieków) 
125 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu 
3 jajka 
(oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(w granulkach)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła 
2 łyżki płatków migdałowych
babka-orzechowa Babka piernikowo-orzechowa
Mąkę, orzechy, sodę i przyprawy przesiewamy przez sito i odłożyć. Ja orzechów nie zmieliłam na miał i ich nie przesiewałam, dzięki temu lekko chrupały w babce.
Cukier, mleko, miód i masło oraz kawę wkładamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy orzechy, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Za pomocą łyżki mieszamy składniki i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, krótko mieszając masę.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto wylewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i w foremce studzimy na kratce. Z foremki wyjmujemy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Na samym końcu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę deserową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Babkę polewamy nieco ostudzoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

babka-orzechowa Babka piernikowo-orzechowa

Przepis na Thermomix

Do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę z białek 3min/obr.3-4. Przekładamy ją do innego naczynia.

Do naczynia miksującego wkładamy cukier, mleko, miód i masło oraz kawę i podgrzewamy 3min/70’C/obr.3. Zostawiamy do wystudzenie, a następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, orzechy i przyprawy. Mieszamy składniki 1min/obr.4, w tym czasie dodajemy przez pokrywę po 1 żółtku. Na końcu dokładamy pianę z białek i mieszamy ją z ciastem za pomocą kopystki.

Ciasto wylewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i w foremce studzimy na kratce. Z foremki wyjmujemy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Gdy babka wystygnie, przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.9, zgarniamy ją ze ścianek na dno naczynia i dodajemy śmietankę oraz masło i podgrzewamy 4min/60’C/obr.3. Jeszcze ciepłą i płynną polewą polewamy babkę i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

 

babka-orzechowa Babka piernikowo-orzechowa

(Visited 2 840 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *