Pasztet z białej fasoli

Tym razem na Boże Narodzeniu oprócz tradycyjnych potraw, przygotowałam także kilka mniej oczywistych propozycji. Jedną z nich był pasztet z białej fasoli z przepisu Jadłonomii. Dość delikatny w smaku i nieco słodkawy, pewnie od dodatku jabłka. Mi najbardziej smakował z dodatkiem ćwikły i sosu czosnkowego.
pasztet-z-fasoli Pasztet z białej fasoli
Składniki
(Forma 20x11cm)
2 szklanki drobnej białej fasoli
(uprzednio namoczonej przez noc)
2 duże cebule
1 jabłko
100 ml oleju + do smażenia
5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej 
sól i pieprz do smaku
pasztet-z-fasoli Pasztet z białej fasoli

Namoczoną fasolę odcedzamy i płuczemy a następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na minimalnym ogniu szklimy cebulę i jabłka, aż zaczną się rozpadać.

Ugotowaną fasolę płuczemy, odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie łączymy ją z podduszoną cebulą i jabłkami oraz pozostałymi składnikami. Miksujemy wszystko na gładką masę i dość hojnie doprawiamy solą i pieprzem.
Małą keksówkę smarujemy olejem i przekładamy do niej masę fasolową. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 40 minut na opcji góra-dół. W połowie pieczenia możemy przykryć pasztet folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł i nie kruszył.
Upieczony pasztet wyjmujemy w foremce na blat i studzimy. Z formy wyjmujemy go dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Pasztet podajemy ze świeżym pieczywem Dobrze podkręcić go jakimś ostrym sosem np. ćwikłą, chrzanem czy sosem czosnkowym.
Smacznego!

pasztet-z-fasoli Pasztet z białej fasoli

(Visited 626 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *