Zimą, kiedy wybór świeżych owoców i warzyw jest mocno ograniczony, w moim jadłospisie pojawiają się kiszonki. Prym wiedzie kapusta kiszona, mogę ją jeść niemalże codziennie. Nie dość, że zdrowa to jeszcze smaczna, tania i łatwo dostępna.
Kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C, więc działa uodparniająco. Dzięki obecności kwasu mlekowego, zaleca się ją przy antybiotykoterapii. Warto także wspomóc się jej działaniem, gdy dopadnie nas kac, ponieważ znacznie zmniejsza jego niedogodności.
Ja najbardziej lubię kapustę bez dodatku marchewki. Uważam, że nie potrzebuje prawie żadnych dodatków, bo sama w sobie jest smaczna. Do zaprzyjaźnionego warzywniaka przychodzę z butelką i dostaję w gratisie sok z kiszonej kapusty, który popijam rano i wieczorem.
Dziś zrobiłam najprostszą surówkę z kapusty kiszonej, którą pamiętam z dzieciństwa, bo właśnie tak kapustę podaje moja mama. Surówka ta jest świetnym dodatkiem do kopytek, klusek śląskich i przeróżnych mięs. Ja podaję ją z gulaszem i kotletem schabowym.
![[Tags] sa%25C5%2582atka-z-kapusty-kiszonej Surówka z kapusty kiszonej](https://1.bp.blogspot.com/-mSjRkAelbMc/VqoHUt9vPQI/AAAAAAAAGYU/J8_SSZq7PPQ/s640/sa%25C5%2582atka-z-kapusty-kiszonej.jpg)
Składniki
300 g kapusty kiszonej
1 mała cebula
1 łyżka oleju z pestek winogron
(lub inny neutralny w smaku)
świeżo mielony pieprz do smaku
![[Tags] sa%25C5%2582atka-z-kapusty-kiszonej Surówka z kapusty kiszonej](https://3.bp.blogspot.com/-szXX7P_VIOA/VqoHZdW1M0I/AAAAAAAAGYc/JwX1zeoUEl4/s640/sur%25C3%25B3wka-z-kapusty-kiszonej.jpg)
Kapustę układamy na desce i kroimy, nie musi być jakoś bardzo drobno, ważne, żeby się “nie ciągnęła” podczas jedzenia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dokładamy do kapusty i mieszamy ze sobą. Polewam olejem i posypujemy pieprzem do smaku. I już gotowe.
Smacznego!