Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Na tę babkę miałam już ochotę w zeszłym roku, ale jakoś nie zdążyłam jej zrobić, a później o niej zapomniałam. Znalazłam ją znowu kilka dni temu, gdy przeglądałam mój zbiór przepisów wielkanocnych. Babka wielkanocna z ajerkoniakiem jest bardzo słodka, wilgotna i ma wyraźny posmak ajerkoniaku.
babka-wielkanocna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Składniki 
Ciasto
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wrzątku
kilka kropel soku z cytryny 
babka-wielkanocna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewamy najpierw olej, a następnie ajerkoniak. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto powinno być płynne.
Formę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180’C . Babkę pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.
babka-wielkanocna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
Studzimy w formie i wyjmujemy. Polewamy ja lukrem (cukier puder rozpuszczamy w wodzie i polewamy nim babkę) lub polewą czekoladową. Babkę możemy udekorować skórką pomarańczową, orzechami, cukrowymi bądź czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!

babka-wielkanocna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

(Visited 212 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *