Domowa masa kajmakowa

Ciasto z kajamakiem jest moim ulubionym i najbardziej tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Lubię zarówno mazurka kajmakowego z różnymi dodatkami, jak i sernik z polewą kajmakową. Bez kajmaku po prostu nie ma Wielkanocy.
Domową masę kajmakową można przygotować na różne sposoby, ja dziś podaję Wam ten najprostszy. Potrzebne będą jedynie puszka mleka skondensowanego słodzonego i dość wysoki garnek plus trochę cierpliwości.
masa-kajmakowa Domowa masa kajmakowa
 
Składniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
masa-kajmakowa Domowa masa kajmakowa
Zamknięta puszkę mleka skondensowanego wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do co najmniej 3/4 wysokości puszki Jeżeli garnek jest naprawdę wysoki (ja gotuje w garnku do szparagów) to zalewamy całą1 puszkę. Zakładamy przykrywkę i gotujemy mleko 2-2,5 godziny. Warto co jakiś czas zajrzeć do garnka i sprawdzić czy nie trzeba dolać wody.
Następnie wyjmujemy puszkę szczypcami lub wylewamy na durszlak. UWAGA, będzie bardzo gorąca! Studzimy na kuchennej kratce nadal w zamkniętej puszcze. Najlepiej studzić kajmak przez całą noc, żeby całkowicie wystygł i stężał.
masa-kajmakowa Domowa masa kajmakowa
Kajmak jest gotowy. Trwa to dość długo, ale jest naprawdę proste. Teraz juz możecie wyłożyć masę na spód mazurka, sernik, czy przełożyć nią wafle.
Smacznego!

masa-kajmakowa Domowa masa kajmakowa

(Visited 919 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *