Lemon meringue pie – ciasto cytrynowe z bezą

Święta, Święta i po Świętach. Co roku jest to samo, kilka dni intensywnych przygotowań i oczekiwania, a Święta mijają w mgnieniu oka. W tym roku na moim stole nie zabrakło świeżych kwaskowych wypieków, był mazurek cytrynowy, sernik limonkowy i premierowo pojawiło się ciasto lemon meringe pie – ciasto cytrynowe z bezą. Lubię to połączenie – cytrynowy krem i słodka beza.
lemon-meringue-pie Lemon meringue pie - ciasto cytrynowe z bezą
Składniki
(Duża forma lub 2 blaszki 35×10)
Ciasto
300 g mąki  (200 pszennej i 100 krupczatki )
200 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko 
Krem cytrynowy
Sok z 3 cytryn
Skórka otarta z 3 cytryn
200 g cukru
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła 
Beza
3 białka o temp. pokojowej
(1 z ciasta u 2 z kremu)
150 g drobnego cukru
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 
lemon-meringue-pie Lemon meringue pie - ciasto cytrynowe z bezą
Zaczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki zagniatamy i formujemy z nich kulę. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 15-30 minut. Następnie wylepiamy wysmarowanych masłem formę. Ciasta wystarczy na dwie podłużne blaszki do tarty (35×10) lub jedną dużą formę.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut do zezłocenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy. Wszystkie składniki poza masłem zagotowujemy na niewielkim ogniu w rondelku z grubym dnem. Cały czas mieszamy krem za pomocą rózgi, trzeba uważać żeby się nie przypalił. Gdy krem zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Jeszcze raz mieszamy krem. Jeżeli ma grudki, możemy go zblendowac.
lemon-meringue-pie Lemon meringue pie - ciasto cytrynowe z bezą
W czasie, gdy krem i podpieczone ciasto się studzą, przygotowujemy bezę.
Białka przekładamy do czystej i suchej miski i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i ubijamy pianę jeszcze przez minutę.
Na wystudzony spód wykładamy krem cytrynowy i równomiernie go rozprowadzamy. Na górę kładziemy pianę z białek i smarujemy nią całe ciasto.
Ciasto ponownie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C aż beza nieco się wysuszy i zarumieni.

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na spód ciasta: mąkę, cukier puder, żółtko i masło pokrojone na kawałki i mieszamy 30s/obr.4.

formujemy z nich kulę. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 15-30 minut. Następnie wylepiamy wysmarowanych masłem formę. Ciasta wystarczy na dwie podłużne blaszki do tarty lub jedną dużą formę.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut do zezłocenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i miksujemy 15s/obr.10. Dorzucamy skórkę z cytryn i ponownie miksujemy 20s/obr.10.

Dodajemy masło, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i podgrzewamy 20min/90’C/obr.2. Na samym końcu zakładamy miarkę i miksujemy krem 25s/obr.6.
W czasie, gdy krem i podpieczone ciasto się studzą, przygotowujemy bezę. Białka przelewamy do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego. Zakładamy motylek i ubijamy pianę 4min/obr.4. Gdy tylko piana stanie się sztywna, zaczynamy powoli dosypywać do naczynia cukier (nie przerywając ubijania), na samym końcu dodajemy mąkę.

Na wystudzony spód wykładamy krem cytrynowy i równomiernie go rozprowadzamy. Na górę kładziemy pianę z białek i smarujemy nią całe ciasto.

Ciasto ponownie pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C aż beza nieco się wysuszy i zarumieni.

Smacznego!

Przepis zaczerpnęłam od Agnieszki z bloga Mrs. Polka Dot.

lemon-meringue-pie Lemon meringue pie - ciasto cytrynowe z bezą

(Visited 1 418 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *