Bardzo lubię słodkie i kremowy alkohole. Dla mnie są wszelkie ajerkoniaki, Baileys czy Sheridans. Jakiś czas temu zgadałam się na ten temat z Izą z bloga Smaczna Pyza i poleciła mi właśnie likier kajmakowy, który u niej w domu funkcjonuje jako Szalony Cielaczek. Co nieco zmieniłam i zrobiłam swoją własną kajmakówkę, smakuje tak, jak to sobie wyobraziłam. Będzie idealna na Wielkanoc.
![[Tags] likier-kajmakowy Likier kajmakowy](https://2.bp.blogspot.com/-gj6KelHuS_4/VvVN6jFRI8I/AAAAAAAAGkg/XUFSv0ljlPQA2w-UQI8WFibwBETutMhKw/s640/likier-kajmakowy.jpg)
Składniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 l białego rumu
150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
![[Tags] likier-kajmakowy Likier kajmakowy](https://2.bp.blogspot.com/-TblUBu0qHZQ/VvVOB71EO_I/AAAAAAAAGkk/uC7EpbWsh1MsJIacwbG4xi_wZqeHKQWcw/s640/kajmakowka.jpg)
Na początku przygotowujemy kajmak
(tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do dzbanka blendera i miksujemy przez kilka minut. Powoli dodajemy rum i miksujemy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.
Przepis na Thermomix
Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do naczynia miksującego, wlewamy rum i miksujemy 30s/obr.7. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.
Smacznego!
![[Tags] likier-kajmakowy Likier kajmakowy](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 5 787 times, 1 visits today)