Słodki, bardzo czekoladowy o migdałowym posmaku mazurek. Miałam sporo wątpliwości na etapie jego pieczenia, spód wydawał mi się za rzadki i za cienki, bałam się, że będzie do wyrzucenia, ale wszystko się udało. Mazurek migdałowy z czekoladą smakuje mi, choć jest zupełnie inny od tradycyjnie pieczonych przeze mnie mazurków.
![[Tags] mazure-migda%25C5%2582owy Mazurek migdałowy z czekoladą](https://4.bp.blogspot.com/-GAkkDQockgE/VtsprZU0-_I/AAAAAAAAGdg/0Luk5N96PJ8/s640/mazure-migda%25C5%2582owy.jpg)
Składniki
Ciasto
50 g mąki
50 g cukru pudru
100 g zimnego masła
200 g gorzkiej czekolady
150 g dżemu malinowego bez pestek
25 g kakao do pieczenia
1 łyżka likieru malinowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli
Masa migdałowa
200 g drobno zmielonych migdałów
200 g drobnego cukru
50 g płatków migdałowych
4 białka
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
![[Tags] mazure-migda%25C5%2582owy Mazurek migdałowy z czekoladą](https://1.bp.blogspot.com/-AkMagJkjEW0/VuKSXrwL6JI/AAAAAAAAGeU/vCkBq2QpDfwQ82olNdeWgURmw1uYcDafg/s640/mazure-migda%25C5%2582owy1.jpg)
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, cukier i sól. Dodajmy posiekane masło i esencję migdałową i zagniatamy ciasto.
Blaszkę (23x33cm) wykładamy lekko natłuszczoną folią aluminiową i wylepiamy ciastem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy ok. 15 minut.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190’C.
Na upieczonym i jeszcze ciepłym cieście rozprowadzamy dżem wymieszany z likierem. Na wierzchu kładziemy czekoladę pokruszoną na kawałki. W malakserze z końcówką do wyrabiania ciasta miksujemy zmielone migdały, cukier oraz białka ze szczyptą soli i esencją migdałową. Masę rozprowadzamy nad kawałkami czekolady, tak żeby pokryła calą powierzchnię ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy przez ok. 20-25 minut do zezłocenia.
Smacznego!
![[Tags] mazure-migda%25C5%2582owy Mazurek migdałowy z czekoladą](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 178 times, 1 visits today)