Tym razem upiekłam warzywne muffiny, które idealnie się sprawdzą jako danie dla dzieci. Muffiny z porem i szpinakiem są delikatne w smaku, dlatego warto zaostrzyć je dodatkiem sosu czosnkowego. W wersji dla dorosłych zamiast mozzarelli można użyć sera pleśniowego lub fety.
![[Tags] muffiny-z-porem Muffiny z porem i szpinakiem](https://3.bp.blogspot.com/-JB0dvIZnzuI/VwF9mtNXK8I/AAAAAAAAGl8/wvJnq2jiu94iheZOyWyxSwyOgdbV8WFTA/s640/muffiny-z-porem.jpg)
Składniki
(8 sztuk)
105 g mąki pszennej
20 g drobnych płatków owsianych
125 m mleka
25 ml oliwy z pestek winogron
10 g sera mozzarella
60 g pora
1/2 małej cebuli
1 jajko
garść posiekanego szpinaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeżo mielony pieprz
Pora i cebulę myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, pieprz i płatki owsiane. Wrzucamy pokrojonego pora, cebulę i szpinak i dokładnie mieszamy ze sobą.
W drugiej, większej misce mieszamy mokre składniki: rozmącone jajko, mleko, olej i starty ser.
Do miski z mokrymi składnikami, przesypujemy suche i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, aż powstanie gładka masa.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C przez ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia i tzw.suchego patyczka.
Muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Muffiny można podać z tapenadą lub sosem czosnkowym.