Bananowe placki z chia

Na blogu coraz częściej pojawiają się zdrowe i szybkie przepisy pozbawione cukru czy soli. Jako, że jestem młodą mamą, trochę musiałam zmienić moja kuchnię i dostosować ją do potrzeb malucha. Nie mam też czasu na długie eksperymenty, ani siły na nocne pieczenie, bo najczęściej wieczorem padam jak mucha i zasypiam po 21 razem z córką. Ot, takie małe uroki macierzyństwa.
A dziś, wpisując się w ten żywieniowy nurt, zapraszam Was na przepyszne bananowe placki z chia z serka Bielucha. Zapewniam, że posmakują one zarówno małym szkrabom, jak i zupełnie dużym łasuchom. Są bardzo delikatne i pomimo braku cukru – słodkie. Żeby były jeszcze zdrowsze, dodałam do ciasta nasiona chia. Nie zmienia ona w żaden sposób walorów smakowych placuszków, bo jest neutralna w smaku. Jednak jeżeli jej nie macie lub nie chcecie użyć, spokojnie możecie ja pominąć.
placki-bananowe Bananowe placki z chia
Składniki
(ok.12 sztuk)
1 serek Bieluch
1 duży i dojrzały banan
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
(Może być tylko pszenna)
1 łyżka ziaren chia
1/2 łyżeczki cynamonu
Olej kokosowy do smażenia 
placki-bananowe Bananowe placki z chia
Banana myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek i rozmącone jajko. Mieszamy składniki i dodajemy po jednej łyżce mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale nie aż tak jak na naleśniki. Doprawiamy je cynamonem i przed samym smażeniem dodajemy ziarenka chia, nie robimy tego wcześniej, bo chia się żeluje.
Rozgrzewamy patelnię i pędzelkiem bardzo skromnie smarujemy ją olejem kokosowym. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, powinno im wystarczyć po 1,5-2 minuty.
Placuszki są tak dobre, że ja zjadam je same. Jeżeli macie ochotę, możecie podać je z jogurtem czy śmietaną, polane syropem klonowym, posmarowane dżemem albo w towarzystwie sałatki owocowej. Co kto lubi.
Smacznego!

placki-bananowe Bananowe placki z chia

(Visited 328 times, 1 visits today)


1 thought on “Bananowe placki z chia”

  • Można tę pszenną zamienić na jakąś jeszcze inną mąkę bezglutenową, poza kukurydzianą? Sprawdzałaś jakieś inne opcje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *