Kakaowe muffiny z bananami

Nareszcie udało mi się sfotografować babeczki, którymi zajadamy się od kilku tygodni, a moje 1,5 roczne dziecko na ich widok krzyczy “babka, babka”. Wcześniej robiłam je w podobnej wersji, ale bez dodatku orzechów i kakao – muffiny bananowe bez cukru. Uwielbiam te kakaowe muffiny z bananami, bo są wilgotne, słodkie, a przy tym zdrowe i całkowicie bez cukru.

Nie jest tajemnicą, że cukier silnie uzależnia. Im częściej go spożywamy, tym większą mamy ochotę na małe słodkie co nie co. Najłatwiej w takich chwilach sięgnąć po cukierka, czekoladkę, czy batonika, ale to są jedynie puste kalorie. Warto zadbać o domowe i zdrowe łakocie, które choć smaczne i słodkie, nie zawierają białego cukru. Mogą to być nasze ulubione bakalie np. suszone morele, rodzynki czy daktyle lub desery, które przygotujemy na bazie syropu klonowego, miodu lub posłodzimy je bananem jako naturalnym słodzidłem. Warto ograniczyć spożywanie białego cukru, ponieważ osłabia on nasz układ odpornościowy, sprzyja rozwojowi cukrzycy i otyłości, a także powoduje próchnicę. Wyróbmy w sobie zdrowe nawyki i np. zamiast sięgnąć po kupny owocowy jogurt, kupmy naturalny i dodajmy do niego świeże owoce. Jeżeli musimy posłodzić herbatę lub kawę wypróbujmy zdrowsze zamienniki cukru takie jak: stewia, ksylitol czy miód.

babki-bananowe Kakaowe muffiny z bananami
Składniki
(10 sztuk)
Suche

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao do pieczenia 
Mokre
2 duże i dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju
(np. rzepakowego lub kokosowego)
Dodatkowo
1/2 szklanki rodzynek 
(najlepiej niesiarkowanych) 
1-2 łyżki drobno pokruszonych orzechów 
babki-bananowe Kakaowe muffiny z bananami

Na początku zalewamy rodzynki ciepłą wodą i odstawiamy je do namoczenia.

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wrzucamy pokrojonego na plasterki banana. Rozgniatamy go widelcem, zostawiając małe kawałki. Wbijamy jajka i dodajemy olej, łączymy wszystkie produkty.

Do mokrych składników dodajemy suche i niezbyt dokładnie mieszamy ze sobą. Odciskamy rodzynki, wsypujemy je do ciasta i staramy się je równomiernie rozprowadzić.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto pokruszonymi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone kakaowe muffiny z bananami studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix 
Rodzynki zalewamy wodą i moczymy. W wersji dla dorosłych możemy namoczyć je w brandy.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy 15s/obr.5. Przekładamy suche składniki do miski, a do naczynia miksującego wkładamy banany, olej i jajka i miksujemy 30s/obr.5. Możemy dokończyć muffiny w Thermomixie (do mokrych składników dodajemy suche oraz rodzynki i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.5), ale smaczniejsze są wymieszane po prostu łyżką i to niezbyt dokładnie, dzięki czemu muffiny będą bardziej puszyste po upieczeniu. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy je łyżką.

Osączamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut. Upieczone kakaowe muffiny z bananami studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

babki-bananowe Kakaowe muffiny z bananami

(Visited 2 027 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *