Krem daktylowo-śliwkowy

Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem użyłam ich do przygotowania kremu ze śliwek i daktyli wg przepisu z książki “Mama Alergika Gotuje”. Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie trzy składniki i w 15 minut mamy pyszny dodatek do kanapek czy naleśników. Może posłużyć także jako nadzienie do ciasteczek. Moje dziecko najchętniej wyjada go po prostu łyżeczką. Krem daktylowo-śliwkowy jest bardzo słodki i zdrowy, a do tego z jego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy
Składniki
150 g daktyli
250 g śliwek bez pestek
150 ml mleka lub wody
(może być mleko roślinne)
krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy

Daktyle i przekrojone na połówki śliwki wkładamy do rondla i zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 15 minut – trzeba pilnować, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy płyn odparuje, miksujemy masę na gładki krem.

Krem daktylowo-śliwkowy możemy podawać na kanapkach jako dżem, przekładać nim naleśniki lub faszerować ciastka.
krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy daktyle i śliwki. Zalewamy je mlekiem i gotujemy Varoma/10min/obr.2. Następnie miksujemy 10s/obr.7. Przekładamy do słoiczków i odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego!

krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy

(Visited 1 302 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *