Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem użyłam ich do przygotowania kremu ze śliwek i daktyli wg przepisu z książki “Mama Alergika Gotuje”. Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie trzy składniki i w 15 minut mamy pyszny dodatek do kanapek czy naleśników. Może posłużyć także jako nadzienie do ciasteczek. Moje dziecko najchętniej wyjada go po prostu łyżeczką. Krem daktylowo-śliwkowy jest bardzo słodki i zdrowy, a do tego z jego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
![[Tags] krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy](https://4.bp.blogspot.com/-ffxh__u5HbU/V9-bjaNnuvI/AAAAAAAAGp8/ez8jspV1h0YMipg17IiZm9PGI8EV7FeCgCLcB/s640/krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy.jpg)
Składniki
150 g daktyli
250 g śliwek bez pestek
150 ml mleka lub wody
(może być mleko roślinne)
![[Tags] krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy](https://2.bp.blogspot.com/-_2Xyb8F0Eqw/V9-bwJ9ECNI/AAAAAAAAGqA/8enZIWz-LUURhEtvq5OdJZYIfDyzwm1gACLcB/s640/krem-daktylowy.jpg)
Daktyle i przekrojone na połówki śliwki wkładamy do rondla i zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 15 minut – trzeba pilnować, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy płyn odparuje, miksujemy masę na gładki krem.
Krem daktylowo-śliwkowy możemy podawać na kanapkach jako dżem, przekładać nim naleśniki lub faszerować ciastka.
![[Tags] krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy](https://4.bp.blogspot.com/-bWZ27Qc3WX4/V9-b6Ops_2I/AAAAAAAAGqE/_71GZwzv9kEWe7Ds_uLzULN9FJnwcWK2gCLcB/s640/krem-%25C5%259Bliwkowy.jpg)
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy daktyle i śliwki. Zalewamy je mlekiem i gotujemy Varoma/10min/obr.2. Następnie miksujemy 10s/obr.7. Przekładamy do słoiczków i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
![[Tags] krem-daktylowo-%25C5%259Bliwkowy Krem daktylowo-śliwkowy](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 1 328 times, 1 visits today)