Na blogu zrobiło się jesiennie, dynie zadomowiły się na dobre w mojej kuchni i szybko jej nie opuszczą. Dziś na podwieczorek przygotowałam placuszki dyniowe z jabłkami. Naprawdę pyszne połączenie. Przepis na placki podejrzałam w książce “Mama Alergika Gotuje”, ale nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała i nie dostosowała do siebie. Na blogu podaję moją wersję.
![[Tags] placki-dyniowe Placuszki dyniowe z jabłkami](https://2.bp.blogspot.com/-wlZRSzFJvzE/V_AgvsOvfQI/AAAAAAAAGsM/9oXYv_7vZIguHymVH08nGqoU4yzrJXyugCLcB/s640/placki-dyniowe.jpg)
Składniki
150 g mąki np. pełnoziarnistej
200 ml mleka o temp. pokojowej
125 g puree z upieczonej dyni
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
![[Tags] placki-dyniowe Placuszki dyniowe z jabłkami](https://1.bp.blogspot.com/-_5q9PMn-Cos/V_Ag3RrnorI/AAAAAAAAGsQ/2SepVzdnHG0Sl-dgVw2uVVEHC1nKQax5QCLcB/s640/placuszki-dyniowe.jpg)
Przesianą mąkę z sodą, solą i cynamonem wkładamy do dużej miski.
W drugim naczyniu mieszamy puree z dyni, mleko i syrop klonowy. Składniki płynne przelewamy do suchych i dokładnie łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Odstawiamy na chwilę.
W międzyczasie myjemy i obieramy jabłko. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i porcjami (po 1 pełnej łyżce) nakładamy na nią ciasto. Placuszki smażymy na średnim ogniu. Gdy na ich górnej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, układamy na placku plasterki jabłka i po chwili odwracamy placki na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Placki możemy podać ze śmietana, z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
![[Tags] placki-dyniowe Placuszki dyniowe z jabłkami](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 602 times, 1 visits today)