Bezy kakaowe
Prawie zawsze, gdy po pieczeniu ciasta zostają mi białka, robię bezy. Przeważnie są to klasyczne białe bezy, które lubię najbardziej, ale ja lubię eksperymentować, więc tym razem upiekłam bezy kakaowe. Są kruche i wydają się mniej słodkie niż białe bezy.
Białka o temperaturze pokojowej przelewamy do suchego i czystego naczynia, lekko ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo zwiększając obroty aż do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wtedy zaczynamy MAŁYMI porcjami dodawać cukier. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko, piana zrobi się rzadka i bezy nie wyjdą.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.
Przepis na Thermomix
Białka o temperaturze pokojowej przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 – nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy przesiane kakao i mieszamy je 30s/obr.2.
Ubitą pianę przekładamy i za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do bez wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.