Piernik staropolski
Forma 32×10 cm
Ciasto
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
150 g miodu
50 g cukru trzcinowego
4 jajka r. L
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
15 g kakao do pieczenia
3 szczypty kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
250 g powideł śliwkowych
50 g miodu
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
30 g miodu
20 g miękkiego masła
100 g orzechów włoskich
(uprażonych i posiekanych)
Ciasto
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i miód. Dodajmy przyprawę do piernika, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60’C, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód i smażymy przez kilka minut.
Gorącymi powidłami smarujemy kolejno wszystkie warstwy piernika, także wierzch i wszystkie boki. Odstawiamy piernik, żeby powidła stężały. Można włożyć go na kilka minut do lodówki.
Masę marcepanowa rozwałkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Obkładamy nią posmarowany powidłami piernik i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na cala noc.
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej połamaną na kawałki czekoladę, na końcu dodajemy masło i dokładnie łączymy składniki. Lekko studzimy polewę.
Wystudzony piernik dokładnie oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami.
Czy tam jest tak mało mąki, tylko 160 g? Czy to sprawdzony przepis?
Tak, to jest poprawna ilość mąki.