Lubię piec wszelkie bezy, ale później zostają mi ogromne ilości żółtek. Kiedyś robiłam z nich likier jajeczny, ale ostatnio raczej nie robię takich przysmaków, bo póki co nie mogę pić alkoholu.
Zakochałam się za to w kremie angielskim. Jest delikatny, kremowy, słodki i pięknie pachnie wanilią. Wspaniałe smakuje jako dodatek do lodów, owoców czy ciast.
![[Tags] krem%2Bangielski Krem angielski](https://3.bp.blogspot.com/-PxcoOQ9xgkk/WFBvzOnNr6I/AAAAAAAAG7Q/fnnUeX86-SwqW4LAthhy8B8F7s_AZ3AmwCLcB/s640/krem%2Bangielski.jpg)
Składniki
6 żółtek
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
120 g cukru
1 laska wanilii
![[Tags] krem%2Bangielski Krem angielski](https://2.bp.blogspot.com/-7wt-Dhr8BcM/WFBwBCUphbI/AAAAAAAAG7U/eGRlp_lFA3sQMVmlS3qkyfF65ggt869zwCLcB/s640/krem%2Bwaniliowy.jpg)
W rondelku z grubym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka i wrzucamy je razem z laską wanilii do rondla. Płyn zagotowujemy i wyjmujemy laskę wanilii. Zestawiamy rondelek z ognia i lekko studzimy.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując powoli wlewamy ostudzoną śmietankę z mlekiem. Musimy dokładnie wymieszać obie masy.
Lekko nagrzewamy rondelek z grubym dnem i przelewamy do niego waniliowy sos. Podgrzewamy go na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje na tyle, żeby lekko osiąść na łyżce.
Musimy uważać, żeby nie przypalić i nie zagotować masy.
Gotowy sos przelewamy od razu do zimnego naczynia i odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Krem angielski przechowujemy w lodówce do maksymalnie tygodnia.
Smacznego!
![[Tags] krem%2Bangielski Krem angielski](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 862 times, 1 visits today)