Kruche ciasteczka migdałowe

Bardzo lubię kruche ciasteczka migdałowe, ale naprawdę rzadko je robię, a szkoda, bo są i proste i smaczne i do tego uroczo wyglądają. Świetnie sprawdzą się także jako poczęstunek dla Świętego Mikołaja 🙂

ciasteczka%2Bmigda%25C5%2582owe Kruche ciasteczka migdałowe
Składniki
(2 blachy)
400 g mąki
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g zimnego masła
1 łyżka cukru z wanilia
3 żółtka
szczypta soli 
Dekoracja
2-3 łyżki cukru pudru 
ciasteczka%2Bmigda%25C5%2582owe Kruche ciasteczka migdałowe

 

Mieszamy mąkę ze zmielonymi migdałami, cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone w wiórki i żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę, która zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.

Na podsypanym mąka blacie partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kartce. Na końcu ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem.

ciasteczka%2Bmigda%25C5%2582owe Kruche ciasteczka migdałowe

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy migdały, jeżeli są całe, mielimy je 15s/obr.9. Dodajemy mąkę, cukier, sól, żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy 30s/obr.5. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy je na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę, która zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
Na podsypanym mąka blacie partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kartce. Na końcu ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasteczka%2Bmigda%25C5%2582owe Kruche ciasteczka migdałowe

(Visited 3 060 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *