Kuskus z fenkułem i mandarynką

Po świątecznym obżarstwie warto trochę odpocząć od ciężkich potraw i zjeść lekką sałatkę. Sałatka z kuskusu, kopru włoskiego i mandarynek jest bardzo rześka i lekko pikantna z orientalną nutą. Jeżeli lubicie takie przełamanie smaków kuskus z fenkułem i mandarynką na pewno przypadnie Wam do gustu.
kuskus%2Bz%2Bmandraynk%25C4%2585 Kuskus z fenkułem i mandarynką
Składniki
150 g kaszy kuskus
250 g kopru włoskiego 
(fenkułu)
4 mandarynki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pasty harrisa
kilka gałązek mięty
bulion drobiowy 
kuskus%2Bz%2Bmandraynk%25C4%2585 Kuskus z fenkułem i mandarynką
Mandarynki obieramy ze skórki. Skórki oczyszczamy z białej części i zalewamy wrzątkiem. Odstawimy na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski.
Z owoców wciskamy sok i zalewamy nim kaszę kuskus. Dodajemy gorący bulion – taką ilość, żeby płyn sięgał 1 cm ponad kaszę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Oczyszczony koper włoski tniemy w bardzo cienkie plasterki. Obrany czosnek także kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Smażymy na jasnobrązowy kolor i dokładamy do niego koper włoski.
Mieszamy koper z czosnkiem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 8 minut. Na wyłączoną patelnię dorzucamy kuskus, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut.
Kasze mieszamy z koprem i czosnkiem, przyprawiamy solą i harrisą. Przed samym podaniem kuskus mieszamy z posiekanymi skórkami z mandarynki i listkami mięty.
Kaszę możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Przepis pochodzi z grudniowego numeru “Moje Gotowanie”.

kuskus%2Bz%2Bmandraynk%25C4%2585 Kuskus z fenkułem i mandarynką

(Visited 73 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *