Piernik z bakaliami na piwie

Piernik to takie ciasto, które szlachetnieje z czasem. Żeby był naprawdę smaczny, musi poleżakować chociaż kilka dni po upieczeniu. Odpowiednio zabezpieczony piernik możemy przechowywać nawet do miesiąca. Temu piernikowi z bakaliami na piwie wystarczy kilka dni. Możecie upiec go już dziś, zawinąć w ściereczkę i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Dzięki temu w Wigilię będzie bardziej wilgotny i delikatny.

Polecam Wam ten przepis, bo piernik jest smaczny, a nie wymaga przy tym wiele pracy. Niczym go nie przekładamy, a jedyną dekorację stanowi cukier puder.

piernik%2Bna%2Bpiwie Piernik z bakaliami na piwie
Składniki
(na 2 keksówki)
3 szklanki mąki
300 g cukru
350 g płynnego miodu
150 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
500 g mieszanki ulubionych bakalii 
(np. różnych orzechów, rodzynek, żurawiny, moreli itd.)
1 szklanka ciemnego piwa 
1 jabłko
6 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
1,5 opakowania przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody

piernik%2Bna%2Bpiwie Piernik z bakaliami na piwie
Mąkę przesiewamy z sodą. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka, ucierając na gładką masę. Dokładamy miód, cukier i piwo. Mieszamy wszystkie składniki i następnie dodajemy mąkę z sodą, przyprawę do piernika oraz ubitą pianę z białek.
Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i pokrojone w kostkę jabłko. Warto wcześniej podprażyć orzechy na suchej patelni, a owoce dość drobno pokroić, wszystko dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Obie formy keksówki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nich ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na opcji góra-dół. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. W przepisie było to 40 minut, ja ciasto musiałam piec bitą godzinę.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Piernik przed spożyciem musi poleżakować co najmniej 2-3 dni. Zawijamy go w lnianą ściereczkę i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce – nie do lodówki.
Przepis na Thermomix
Mąkę przesiewamy z sodą do miski.
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy obr.4/3s.
Do suchego i idealnie czystego naczynia miksującego przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i zakładamy motylek. Ubijamy pianę z białek 3-4min/obr.3-4. Trzeba obserwować białka. Ubitą pianę przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy masło oraz 50g cukru pudru i ucieramy 3min/obr.4.  W tym czasie przez pokrywę stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy miód, 300 g cukru oraz piwo i mieszamy 30s/obr.5. Dodajemy mąkę przesianą z sodą, przeprawę do piernika oraz ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy 30s/obr.5.
Na samym końcu dodajemy bakalie (warto wcześniej podprażyć orzechy na suchej patelni) oraz jabłka i mieszamy 45s/obr.5.
Obie formy keksówki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nich ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na opcji góra-dół. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. W przepisie było to 40 minut, ja ciasto musiałam piec bitą godzinę.
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Piernik przed spożyciem musi poleżakować co najmniej 2-3 dni. Zawijamy go w lnianą ściereczkę i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce – nie do lodówki.
________________________________
Przepis zaczerpnęłam z “Moich Smaków Życia” z 2014 roku.
Smacznego!

 

piernik%2Bna%2Bpiwie Piernik z bakaliami na piwie

(Visited 1 746 times, 1 visits today)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *