Święta Bożego Narodzenia to nie tylko śledzie, makowce i pierniki. To także orzeźwiający aromat pomarańczy i mandarynek i właśnie ten aromat odnajdziecie w moich pralinkach. Są mocno czekoladowe o pięknych zapachu i smaku cytrusów.
Takie domowe praliny migdałowe z mandarynką to świetny pomysł na jadalny prezent, wystarczy zapakować je do ładnego pudełka, a na pewno zrobią wrażenie na obdarowanym. Nie muszą być idealnie okrągłe i wszystkie takie same. Ba, nawet lepiej, żeby nie były, w końcu to rękodzieło, a ono jest z natury niepowtarzalne.
![[Tags] pralinki%2Bmandarynkowe Praliny migdałowe z mandarynką](https://2.bp.blogspot.com/-TCcepbz1Fbo/WFb3fBjYgXI/AAAAAAAAG9k/cJRf6YmrOnkIv6UuJpR1xE-mSMk_sgd6ACLcB/s640/pralinki%2Bmandarynkowe.jpg)
Składniki
(20-25 sztuk)
2 mandarynki
20 g brązowego cukru
40 g zmielonych migdałów
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
ew. 1 łyżka likieru pomarańczowego
ciemne kakao do obtoczenia
![[Tags] pralinki%2Bmandarynkowe Praliny migdałowe z mandarynką](https://4.bp.blogspot.com/-Pi1n3ZlAjck/WFb3mbD41hI/AAAAAAAAG9o/OsGh9Nd67kwgU2x-5DjUISjpj8glfgh5gCLcB/s640/trufle%2Bmandarynka.jpg)
Mandarynki sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Dokładnie oczyszczamy z białych błonek i dzielimy na cząstki. Wyjmujemy wszystkie pestki.
Następnie ostrym nożem dokładnie oczyszczamy skórki mandarynek. Starajmy się usunąć jak najwięcej białej części, żeby pozbyć się goryczki.
Skórki z mandarynek przekładamy do rondelka i zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy je do wrzenia i odstawiamy na 30 minut. Dokładnie odcedzamy skórki i ponownie zalewamy je wodą i zagotowujemy. Odstawimy na 30 minut i dokładnie osączamy z wody.
Do blendera wkładamy skórki i cząstki mandarynek. Dokładnie miksujemy je na gładką masę i zasypujemy cukrem. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Dokładamy zmielone migdały i ewentualnie likier. Mieszamy wszystkie składniki i studzimy.
![[Tags] pralinki%2Bmandarynkowe Praliny migdałowe z mandarynką](https://1.bp.blogspot.com/-Sdzy8CsDgSU/WFb2qXYDE1I/AAAAAAAAG9g/5MlRcEO0uLcP857sKytIcmOYGCK5bPOtQCEw/s640/praliny%2Bz%2Bmandarynk%25C4%2585%2Bi%2Bmigda%25C5%2582ami.jpg)
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia i mieszamy z masą mandarynkową.
Formujemy kuleczki i obtaczamy je w kakao. Wkładamy do papilotek na praliny i chowamy do lodówki na min. godzinę.
Smacznego!
![[Tags] pralinki%2Bmandarynkowe Praliny migdałowe z mandarynką](//assets.pinterest.com/images/pidgets/pinit_fg_en_rect_red_28.png)
(Visited 263 times, 1 visits today)