Sernik z makiem

Do tego sernika z makiem zapałałam miłością od pierwszego kęsa. Jest wprost idealny: puszysty, nie za słodki i do tego cudownie makowy. Pierwszy raz zrobiłam go na zeszłe Święta Bożego Narodzenia i wprost nie mogłam się nim najeść. Wiedziałam, że w tym roku także go przygotuję i że na stałe wejdzie do repertuaru moich ciast bożonarodzeniowych.

Warto się trochę pomęczyć i samodzielnie przygotować masę makową do tego sernika, ale gdy macie mało czasu, można użyć także gotowej.

sernik%2Bz%2Bmakiem Sernik z makiem
Składniki 
(na dużą blachę)
Ciasto serowe
(Wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg sera z wiaderka np. President
150 g cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy (60 g)
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańczy

Ciasto makowe
900 g masy do makowca
100 g cukru
5 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sernik%2Bz%2Bmakiem Sernik z makiem

Najpierw przygotowujemy ciasto serowe. Jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową.

Następnie przygotowujemy masę makową. Do utartych jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masy makowej. Mieszamy i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko smarujemy masłem. Na sam środek formy wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, a na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca. Powstanie wzorek zebry.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C i wkładamy do niego blachę z ciastem. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut na opcji góra-dół. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto podajemy w temp. pokojowej. Wyjęte prosto z lodówki będzie zbite i straci swą puszystość. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix
Najpierw przygotowujemy ciasto serowe.  Do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier, zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Wyjmujemy motylek, dodajemy ser, olej, budyń, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Mieszamy 2min/obr.4. Przelewamy do innego naczynia.
Następnie przygotowujemy masę makową. Do czystego i suchego naczynia wbijamy jajka oraz cukier, zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Wyjmujemy motylek, dolewamy olej, wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i nastawiamy Thermomix 2min/noże wsteczne/obr.3. Przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżce masę makową.

Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko smarujemy masłem. Na sam środek formy wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, a na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca. Powstanie wzorek zebry.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C i wkładamy do niego blachę z ciastem. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut na opcji góra-dół. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto podajemy w temp. pokojowej. Wyjęte prosto z lodówki będzie zbite i straci swą puszystość. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z zeszłorocznego numeru Kuchni.

sernik%2Bz%2Bmakiem Sernik z makiem

(Visited 1 301 times, 1 visits today)


2 thoughts on “Sernik z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *